zondag, mei 24, 2009

Prachtig voorjaar

Het is eind mei, het voorjaar is bijna voorbij. Zo somber en koud als de winter was, zo mooi is het voorjaar. De natuur heeft haar achterstand ingehaald, voorzover er al een reƫle achterstand was natuurlijk. Zoiets is toch meer gevoelsmatig, met je hersens weet je wel dat de natuur het weer en de temperatuur belangrijker vindt dan de kalender. Sommig vogels houden zich trouwens meer aan de kalender dan aan de vraag of er voldoende voedsel is en dat breekt ze op. En sommigen hebben niet zoveel last van verschil in temperatuur, zoals de slechtvalk. Zelf kunnen ze wel tegen kou, wind en regen en hun voedsel is er toch wel.

Gisteren zijn in Amsterdam de twee eerste kuikens van dit seizoen uitgevlogen. Jong 1, een mannetje vloog vrijdag al uit en belande in een vijver. Maar gisteren zat hij al weer 100 meter hoger. Zijn zus koos een betere dag, zaterdag was er veel minder wind. Onder de indruk van haar eigen durf is ze de rest van de dag op het dak blijven zitten waar ze geland was. Pa en ma slechtvalk voorzien de jongen nog steeds volop van prooi, dus het gaat wel goed zo.

De koolmezen uit een nestje dat ik volgde waren ze voor. Die zijn al een week geleden de wijde wereld ingevlogen, met z'n tienen. Ze hebben weinig kans om dat te overleven, pa koolmees was er al een paar dagen niet meer en jonge koolmezen worden wel erg vaak slachtoffer van katten, honger en onvoorzichtigheid. Daarom vliegen er ook zoveel per nestje uit. Ma zal nu al wel druk bezig zijn met een nieuw nestje: de jongen worden na het uitvliegen nog ongeveer een week begeleid en gevoed en dan moeten ze het zelf kunnen. Ze zien er dan ook al precies zo uit als hun ouders, met uitzondering van de staart. Die is nog wat korter.

En straks gaan we wandelen. Onze nieuwe schoenen inlopen en genieten van alle moois. We hopen natuurlijk vogeltjes te zien, maar ook de bloemen en bomen staan er geweldig bij met dit weer. In het esdallandschap, met zijn hier en daar nog middeleeuwse indeling. Het is gewoon een erg mooi voorjaar. En ik zou helemaal geen bezwaar hebben tegen een even mooie zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.