woensdag, juli 28, 2010

Teken, paddestoelen en landkaartje

Onze jonge kater Yoda is gevoelig voor teken. Regelmatig heeft hij er 1 in zijn nek, zelfs als hij net een pipet Frontline heeft gehad. Dus we doen elke avond zijn halsbandje af en controleren regelmatig zijn vacht. Het is natuurlijk ook fijn dat je gekroeld wordt als kat en dat wij hem lekker mogen aaien. Hij is best een beetje een schootpoes voor zo’n jong beest en hij vindt het zelfs prima als je zijn oren controleert. Als het niet te lang duurt dan.

Gisteravond had meneer weer een teek, maar wel op een hele rare plaats. Nog maar net vastgezet en nog niet volgezogen zat er een exemplaar kort boven zijn oog, in zijn wenkbrauw. Dus we hebben het beest eruit gehaald (brrr wat zijn ze vies) met een tekentang en netjes wat alcohol op het wondje gedaan. Meneer laat zich dat rustig aanleunen, hij weet blijkbaar dat we het beste met hem voorhebben. Toch was het een vervelende teek op een vervelende plek en vandaag is Yoda wat sloom. Hij is niet op struintocht geweest, blijft wat slapen of ligt in de tuin en hij blijft ook het korstje van zijn wondje afkrabben. We hopen maar dat het goed gaat, maar bij koorts gaan we wel snel naar de dierendokter. Je hebt maar zo de ziekte van Lyme te pakken met zo’n vieze teek.

Gisteren zijn we ook even naar het bos geweest, lekker toeristje gespeeld. Volgende week willen we met mijn verjaardag graag naar het bos en omdat er dan kleine kinderen bij zijn hebben we een route speciaal voor hen gekocht. Dat is echt leuk en leerzaam, ze moeten van alles opzoeken en doen. En door de regen van de laatste weken vonden wij de eerste paddestoelen van het seizoen. Dikrandtonderzwam, zilveren boomkussen (nu nog wit, beide met guttatiedruppels) en gele trilzwam van boven naar beneden.
En vanmiddag zat er op de bonen heel rustig een mooi landkaartje. Het dier liet zich rustig bewonderen. Normaal vliegt de tweede generatie landkaartjes rond van half juli tot eind september, maar ik had ze nog niet eerder gezien. De hele natuur is laat dit jaar, dat zal ook wel voor dit vlindertje gelden. Het landkaartje is een hele bijzondere vlinder met 2 vluchten per seizoen. De eerste vlucht is helder oranje tot vaalbruin, de tweede vlucht is donkerbruin tot zwart gekleurd. Ik blijf het een heerlijk gezicht vinden, zeker als je peultjes plukt. Wat overigens zo meteen een prima maaltijd gaat worden. Eet smakelijk.

2 opmerkingen:

  1. Breezer krijgt altijd Frontline, want die heeft nooit teken. De jongens (nu alleen Cosmo dus nog), hebben wel altijd teken, die dragen daarom in de zomer altijd een Bolfo vlooienbandje. Die blijken wonderlijk goed tegen teken te beschermen namelijk! Als ze het Bolfo bandje dragen hebben ze nooit een teek, met Frontline heel veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze katten (of hun vlooien) bleken resistent te zijn tegen Frontline. We zijn overgeschakeld op pipetjes van Bolfo Gold en die doen het prima. De dierenarts heeft iets wat er erg op lijkt, maar dan wat duurder (Advantage). Een aanrader als Frontline niet (meer) werkt.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.