woensdag, juli 21, 2010

De linde van Heede

Vanmorgen zijn we even naar Duitsland geweest. Vroeg weg gegaan vanwege de verwachtte hitte. Al hebben we airco in de auto, we zijn wel zo slim om te zorgen dat je niet net midden op de dag in 32°C zit te picknicken. Dus tas met water en een sapje mee, pak appelkoeken in de auto en richting Bourtange. Als je Heede op je tomtom intikt sturen ze je helemaal via de A7 en de A31. Erg handig als je haast hebt, maar bepaald geen toeristische route.

Bourtange ligt wel op een toeristische route, ook erg leuk om te zien trouwens. Net als het landschap van de Ruiten-Aa. Dus kronkelden we de grens over, de Ems over en naar het centrum van het dorpje Heede. Daar hebben we bij de plaatselijke bakker lekker kaffee-und-apfelkuchen gegeten en een kaasbroodje meegenomen. Dat broodje aten we op bij de 1000 jarige Linde.

Die staat achter de plaatselijke volksbank, waar ooit het slot van het plaatsje gestaan heeft. Rabenhaupt vond het bij de belegering nodig de burcht Schärpenburg plat te branden en te vernietigen, maar gelukkig heeft hij de boom op de binnenplaats laten staan. Later zijn er nog wel 2 stenen van het slot teruggevonden, maar het is nooit meer herbouwd. De linde is monumentaal, de dikste van Duitsland met een omtrek van 15 tot 17 meter. Het is maar hoe je hem meet.

Via de Lidl, nog veel kleine kronkelweggetjes, de grensovergang bij Sellingen, de veenkolonien, een echte keienweg bij Valthe en Exloo en het bos bij Gieten reden we terug. Het was te warm om nog veel te doen, dus we hebben ons beperkt tot het opbergen van de boodschappen, even planten water geven in de tuin, de Kartoffel-Lauch-Suppe opeten en uitpuffen. Gelukkig hebben we de foto's ook nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.