zaterdag, februari 21, 2009

Osnabrück

We zijn even weggeweest, naar een hotelletje met zwembad en sauna nabij Osnabrück. Heerlijk ontspannen, hoewel we allebei snipverkouden zijn. Zo snipverkouden dat de stem af en toe wegvalt en het hoofd wazig wordt. De foto's moeten het verhaal dus maar vertellen.

Het uitzicht vanuit onze hotelkamer. Er staan grote boerderijen in het gebied, nog vaak in mooie vakwerkstijl. Traditioneel witgeschilderd of van de rode baksteen uit de streek. Het zijn duidelijk meergezinswoningen. Dat helpt wel om jonge mensen voor het platteland te behouden. In Nederland zijn flatjes en appartementen door de regelgeving haast alleen in de bebouwde kom te vinden, bij onze buren zie je hoe het ook kan.

Het Ratshaus, waar de vrede van Westfalen werd getekend in 1648. Of eigenlijk de vrede van Osnabrück, maar dat was er een onderdeel van. Het was het eind van de 80-jarige oorlog en de eerste officiële inperking van de wereldlijke macht van het Heilige Roomsche Rijk. Wat niet wegneemt dat het meerendeel van de inwoners in deze streek nog Rooms Katholiek is.
De kerk direct naast het Ratshaus is niet de grootste van de stad, maar wel sinds de Reformatie Evangelish. Protestants zouden wij zeggen. In 1942 voor het eerst gebombardeerd, in 1944 volledig uitgebrand en in1948 weer opgebouwd. De grootste kerk is de Dom, die van oudsher de priesterkerk was. Met 2 ongelijke torens, erg mooi maar niet op de foto omdat hij in de steigers stond.
De markt vanaf het stadhuis is niet supergroot, maar wel erg mooi. Geen vakwerkhuis te bekennen hier, maar pure Barok. Aan de andere kant van het stadhuis staan nog wel prachtig versierde vakwerkgevels, met teksten die herinneren aan voormalige bewoners.

Naast de Dom zijn nog een paar kleine steegjes, een echt Middeleeuws stadsgevoel krijg je daar. Wel makkelijk als je door wilt steken, maar niet berekend op rolstoelen en kinderwagens.
Nog even 2 plaatjes van internet ter illustratie: De Dom en een mooi vakwerkhuis. Met elke gevel weer een klein stukje verder naar voren, en in alle balken teksten en versieringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.