zondag, december 28, 2008

Lopendediep

Het duurde even voordat ik er op kwam, maar ik ken de straatnaam uit de Stad Groningen. Het Lopendediep is een stuk van de grachtenring rond de binnenstad, in het noorden. Mooie statige panden tegenover pakhuizen en graansilo's, waar het Reitdiep naar het westen afbuigt gaat het Lopendediep naar het oosten. Waar de naam vandaan komt weet ik niet, misschien is het net zoiets als een jaagpad, of een loopje tussen twee diepen.

Ik kwam erop omdat we proberen de hele Drentsche Aa te voet te volgen in de komende tijd. De hele Drentsche Aa is een beetje problematisch, er zijn zeker 3 goede startpunten te vinden. Misschien moeten we ze dan alle 3 maar eens verkennen, om uit te komen bij de Hoge of Lage der Aa in Groningen, met de majestueuze kerk die daarnaar vernoemd is. Appie Kerkhof noemden we de straat altijd in Monopoly, maar de officiele naam van de kerk is DerAaKerk. Mooi en statig.

De vissers en handelaren die de kerk gebouwd hebben hadden niet zoveel met de macht van de hoge heren in de Martinikerk. Ze droegen veruit het meeste bij aan collectegeld en wouden inspraak in de manier van uitgeven. Dus hebben ze zelf tussen Grote Markt en haven maar een kerk gebouwd, met eigen pastors en eigen bestuur. Protestant avant la lettre eigenlijk, en als je het er niet mee eens bent begin je toch je eigen kerk. Al hielden ze zich inhoudelijk wel netjes aan de Roomsche leer, qua vorm rebelleerden ze. Mischien dat die kerk daarom voor mij altijd zo'n aantrekkingskracht gehad heeft.

Maar goed, we gaan dus langs de beken wandelen, en dat hebben we vandaag ook gedaan. Even een brief posten liep uit op een serieuze wandeling langs singels en de beek, waarbij we onverwacht erg mooi uitkwamen in onze eigen woonwijk. Wat is het toch heerlijk om 10 minuten van je huis vandaan 5 ree├źn in volle vaart langs de houtwallen te zien rennen. Wat mooi om zelfs in de winter te genieten van een boomkruiper. En wat zalig dat het zo zonnig is op de kortste dagen van het jaar. Nog even en dan is het driekoningen en begint het echte nieuwe jaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.