zondag, augustus 17, 2014

Etstoel Anloo 2014

We zijn maar heel even naar de Etstoel geweest dit jaar, maar gelukkig kon het wel. 17 augustus is nogal vroeg in het jaar, normaal gesproken botst het met de verjaardag van mijn moeder. Maar dit jaar niet en ondanks dat ik niet helemaal gezond ben zijn we er toch kort geweest. Lang hoeft niet: het meeste hebben we ook al wel eerder gezien en het ging regenen in de middag. Het is overigens altijd de moeite waard, want behalve eten en drinken is er ook een heleboel te zien aan ambachten en worden er oude echte rechtszaken nagespeeld in de kerk. Dat is dan ook eigenlijk de kern van de zaak.
Aan de schandpaal op de kar door het dorp. Veroordeeld voor iets waarvan ze zelf riep dat ze niet schuldig was ;-)
In ieder geval was ze geen heks, dan was haar lot niet zo gunstig geweest. Denk ik tenminste. De heksenwaag had nogal dubieuze gewichten.

Twee touwen, een paar stokken en wat grote bomen. Meer heb je niet nodig voor kinderspel. Het zag er erg mooi uit.

De boom was wel wat ouder dan 18 en wat er bedoeld wordt is niet helemaal duidelijk. Maar dat Magnusbitter drank is wil ik wel geloven. 

Elk jaar kun je weer op een mooi werkpaard rijden. Bij de meeste liepen bezorgde moeders hard mee te draven en vormden zij vervolgens het enige gevaar (aan de kinderen trekken, tegen omstanders oplopen) De paarden hadden zin om hard te lopen, iets harder dan de drukte toeliet.

Een ganzenhoedster poseerde even voor ons. Erg fraai met de gans in de buidel.

Een mot met biggen noemen ze dit in Drente. De Salomonszegel heeft die uitdrukking als bijnaam gekregen.

Er waren wel 2 smeden dit jaar en allebei maakten ze mooie ambachtelijke spullen. Deze smid was bezig met een ploegijzer.

Veulentjes van grote trekpaarden zijn zelf al niet klein, maar deze was echt nog heel jong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.