zaterdag, mei 03, 2014

Even naar Limburg

We hebben van de meivakantie gebruik gemaakt om even naar Limburg te gaan. Eerst naar Nationaal Park de Maasduinen. Waar het bezoekerscentrum ons ernstig tegenviel: er was veel restaurant en weinig informatie. Een paar exposities en wat folders, dat was het wel. We zochten geen restaurant en niet zoveel drukte, dus we zijn verderop gegaan naar een parkeerplaats waar een leuke wandeling over stuifzandgebied te vinden was. En toen door glooiend Limburgs landschap en terwijl het begon te regenen helemaal naar Epen. Veel zuidelijker vind je het niet.

De volgende dag reden we naar kasteel Schaloen waar we begonnen aan een prachtige wandeling door het Gerendal (een droogdal) en langs de orchidee├źntuin daar. Prachtig. Maar kijkt u zelf maar mee.

Kasteel Schaloen

Kruiskapel met Mariabeeld

Uitzicht op kasteel Schaloen en een mergelgroeve

In de orchidee├źntuin, aapjesorchis

Slanke sleutelbloem

Groene nachtorchis

Mergellandschapen met lammetjes.

Purperorchis

Soldaatjes in een troep.

Hondskruid

?

Soldaatje

Grote muggenorchis, bloeit nog net niet.

Kruising van soldaatje en aapjesorchis

De bergnachtorchis bloeit ook bijna.

meidoorn

Grote keverorchis

Eenbes

Heelkruid

Nog een keer purperorchis

Christoffelkruid.

Het Gerendal, zelfs nu droog. In Limburg wordt dit ook wel grubbe genoemd.

Geelgors. Even verderop zat een leeuwerik op hetzelfde hek. Ze probeerden net als wij de korenwolf te spotten ;-)

Aaronskelk, de laatste die we zagen bloeien.

Walstro en kruipend zenegroen.

Daslook
We vonden de daslook terug op de oprit naar het kasteel. Daarvoor hadden we het tevergeefs gezocht, maar we hadden het op de heenweg gewoon over het hoofd gezien. Prachtig plantje blijft dat toch. Na de lange wandeling waren we wel moe, maar het was nog een eind rijden naar huis. Eerst asperges en aardbeien inslaan, daarna tanken en toen naar huis. Waar we om een uur of 8 in de avond aan de patat zaten. Wat je in Zuid-Limburg bij de 'friture' haalt zagen we. Wat een mooi landschap, wat een mooie wandelingen. Beslist de moeite waard om nog eens terug te komen. Misschien rond 22 juli 2014, de 100ste overlijdensdatum van Eli Heimans?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.