zondag, oktober 16, 2011

Staalblauw

De lucht was staalblauw en het was lekker warm in het zonnetje. Geschikt weer voor een wandeling op een oud veld in de buurt waar geen mens komt. Op kennissen van ons na dan, zij verdiept in een boek, hij op zijn knieën verdiept in wat zijn telelens voor de camera bracht. Zelfs op het mountainbikepad kwamen we maar 1 fanatieke fietser tegen. Die net even rustig aan deed.

Dennevoetzwam
De hoge waterdichte schoenen hadden we niet tevergeefs aangetrokken. Af en toe sopten we enkeldiep door de natte grond, dan weer liepen we over een klein zandrugje. Het was eigenlijk te warm voor de volle zon, dus we verplaatsten de auto naar een stuk bos met een pingo en een dassenhol. De dassenfamilie lag lekker te slapen. De bermen waren omgewoeld tijdens de zoektocht naar lekkere hapjes.

Op het veld naast het bos was een torenvalk bezig om te bidden voor zijn eten. Lastig met zoveel wind, dus af en toe wisselde hij af met een zwiep over het kale land. Overal om hem heen waren boeren bezig de oogst binnen te halen. Vader en zoon haalden keurig synchroon de maïs binnen. Aan de andere kant van de weg was een andere vader met een andere zoon bezig met het rooien van aardappelen.
Boompuist en kleverige koraalzwam

In het bos stond het vol bovisten, amanieten en andere paddestoelen. Een mooie dennevoetzwam viel op door de zwavelgele rand. Aan de boompuist en de kleverige koraalzwam kon je zien dat het droog was de laatste paar dagen. En hoewel de paden nog modderig waren was het in de zon inderdaad te droog voor paddenstoelen. Dat zal niet lang duren, het gaat snel weer regenen. Jammer voor de kinderen met herfstvakantie, en de natuur heeft het ook echt niet nodig. Behalve de zwammen misschien.

Moe kwamen we bij de auto en de lucht was nog steeds staalblauw. Hier en daar liepen bejaarden met stokken en rollators, nog even te genieten van de heerlijke zon. Het was niet stil, de hardwerkende boeren maakten flink lawaai in de verte. De vinkjes en mezen kwetterden in de zon aan de bosrand. En in de verte krijste een buizerd dat hij honger had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.