woensdag, oktober 05, 2011

Bronzezeithof Uelsen en Oktoberfest Nordhorn

Een opslagschuur, veilig boven de grond. Deze heeft geen stenen in de palen, wat alle muizen tegenhoudt. Die in Borger heeft dat wel. Maar tot nu toe hebben ze nog geen muizenplaag gehad.


De ingang van de prachtig nagebouwde boerderij. Er is een urnenveld gevonden op de Riedberg. Voor meer achtergrond, zie de website.

De binnenkant van de boerderij, die erg lang kon zijn en makkelijk verlengd kon worden. Het gewicht van het dak rust uitsluitend op de balken, niet op de muren. Zo werd er heel lang gebouwd, daken die op muren rusten zijn eigenlijk heel recent. Een bronstijdboerderij kon wel 70 meter lang worden.

Kapschuur, wagen met massieve wielen en uitgeholde boomstam. Elders wordt zo'n stam als putopbouw gebruikt. Het vuur bracht de mensen veel meer overlevingskansen en het wiel was er ook al snel, zeker al in de ijstijd. In de bronstijd had men ook al wielen met spaken, maar niet voor een eenvoudige boerenkar.


Prachtig hek met pin-in-gat of deuvelverbindingen. Hout was schaars, dus je gebruikt wat makkelijk te vinden was, en voor een hek hoeft dat niet het mooiste hout te zijn. Op de achtergrond een prachtige tuun.


De andere kapschuur, waarin de kunst van het vuurmaken uitgelegd werd. Zeer vakkundig met een vuursteen en marcasietknol, tonder van de tonderzwam en een rietpluim. Binnen 1 minuut fikte het vuurtje lekker.


Prachtige 'inloopmat' van zwerfkeien. Uelsen ligt op een eindmorene, achter de hondsrug. Mooi heuvelachtig en vol keien dus.


Een mand met bronzen bijl, mes en steen. Gewone gebruiksvoorwerpen maar wel bijzonder. Te duur om zomaar te bezitten of te verliezen natuurlijk.


Er liepen continu 2 koeien van een kleine soort. Een relatief nieuw ras (naam vergeten) wat niet klopt, maar het formaat van de koeien klopt wel met dat uit de Bronstijd. Men hield de koeien niet zo binnen een omheining waarschijnlijk, het vee liep los te scharrelen. We hadden het geluk dat de stier erbij liep. Men hoopt dat hij zijn taak serieus neemt en zorgt voor nageslacht. Hij ziet er in ieder geval indrukwekkend uit, ook terwijl hij gulzig dronk.

Mooi overzicht van alles wat er gevonden is op de Riedberg, de reden van de bouw van deze replica's.

Het was prachtig weer, dus we zijn nog doorgereden naar Nordhorn waar het oktoberfest was. Heel druk, heel veel heel foute muziek, maar ook wel leuk. De supermarkt was zo druk dat we doorgereden zijn, met een bocht naar huis. Het was een prachtige dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.