dinsdag, januari 12, 2010

Bollen

Gisteren hebben we onze bollen eindelijk in bakken geplant. Rijkelijk laat geef ik toe, maar niet te laat. Ik dacht dat de kans verkeken was, december is wel zo'n beetje het laatste moment om bollen te planten en het is al weer half januari. Maar de bollen van vorig jaar bleken mooi uitgelopen te zijn, dus we hebben ze toch nog in bakken geplant. Samen met een mooi bloeiende amaryllis in een vaasje en een knop uit een amaryllis van vorig jaar en een gekregen bos tulpen geeft het toch een geweldig voorjaarsgevoel.

We hebben er nog een paar bolletjes bij gekocht uit het tuincentrum. Uitgelopen bolletjes in kleine bakjes, best voordelig per 5. Samen in een blauwe bak geplaatst, dat is de enige lange bak waarvan we weten wat de kleur gaat worden. Want de zelf geplante bollen in de terracotta bakjes zijn een mengelmoes. We weten wel ongeveer waar de krokussen, de sterhyacinten, hyacinten, narcissen en tulpen zitten, maar de kleur is helemaal onbekend.

En dan staan er nog 2 ronde bakjes in de vensterbank. Eén met hyacinten, vers uit het tuincentrum. Die gaan wit bloeien als het goed is, en heerlijk ruiken. Was het maar vast zover. En rechts staan gele kleine narcisjes, uit bollen die we dit najaar ergens gekocht hebben voor een minimaal prijsje. Die moeten eigenlijk in de tuin, maar we weten niet goed waar dat nou ook al weer de bedoeling is. We hebben best veel kleine witte narcissen in de tuin, bridal crown, maar weinig gele. Vandaar deze mini's, die in de tuin worden gezet als ze uitgebloeid zijn. Kunnen ze volgend jaar mooi daar bloeien en nu genieten we er binnen van. Ik ben van plan om elke week een foto te nemen om te zien hoe hard ze groeien. De blauwe bak is nu al zichtbaar verder dan bij het planten, dus daar bloeit volgende week wel wat.

In de vroege herfst hebben we al vetbollen en pindaslingers opgehangen en daar is best goed van gegeten. Maar met al die sneeuw is het nog moeilijker voor de vogels, dus we strooien nog gewoon zaad en vruchtjes (bramen en frambozen uit de vriezer) bij. We kregen de tip om brood met olie buiten te leggen in kleine stukjes en dat blijkt inderdaad te werken. De merels, spreeuwen en mussen komen er op af en vechten er zelfs om. Dat laatste moeten ze eigenlijk niet doen, maar ja, het zijn dinotjes he? Maar goed, het doet zijn werk en dat is fijn. Deze winter is hard voor de vogels en vorig jaar zijn er ook al veel dood gegaan. Nu maar hopen dat het dan een goed voorjaar voor ze wordt. In ieder geval hebben de mussen hier nog ouderwetse dakpan nestjes om in te slapen en schijnt vandaag de zon.

Update: Ook nog een foto kunnen nemen van het roodborstje wat al een hele dag fourageert in onze tuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.