maandag, oktober 02, 2006

Abessijn

Behalve over ons pluche, valt er ook het nodige te vertellen over onze kat. Zij is een abessijn van ruim 9 jaar oud. Als je op google zoekt op abessijn krijg je de volgende ras info:

De Abessijn en de Somali

Somali's en Abessijnen zijn slanke en zeer elegante kattenrassen. Kenmerkend is hun prachtige vacht. De haren worden gekenmerkt door een dubbele, soms driedubbele, bandenmarkering. Dit wordt 'ticking' of 'agouti' genoemd. Voor een wildkleur betekent dit een zwarte haarpunt, dan een rossige kleur, gevolgd door een zwarte band en een warm abrikooskleur.

Zowel de Abessijn als ook de Somali is zeer intelligent en aanhankelijk. SomAby's zijn bijzonder op hun mensen gesteld en bruisen van energie. Zelfs op ver gevorderde leeftijd zijn de SomAby's nog actief en in het leven geïnteresseerd en voelen ze zich nog steeds betrokken tot het wel en wee van het huishouden. Eenmaal gewend aan hun mensen zijn het vrienden voor het leven. Ze zijn inventief (zien in elk voorwerp een speeltje) en watervlug. Dichte deuren zijn ervoor om geopend te worden, losse veters om nagejaagd te worden. Bewegende tenen laten ze niet ongemoeid. Mogen ze in een afgeschermde tuin ravotten, dan racen ze er vol energie doorheen op zoek naar prooi, van insecten, via kikkers en muizen tot vogels. Ook wormen laten ze niet met rust. En ja, af en toe moeten ze even pronken en brengen ze hun buit naar binnen om vervolgens vol trots de complimenten van hun eigenaren af te wachten.

De SomAby kan beslist niet tegen alleen zijn en opsluiting in kleinere ruimtes is voor hen rampzalig. Ze worden ziek, ongelukkig en apathisch (of erger). Voor een SomAby is het dus heel belangrijk dat hij/zij gezelschap heeft. Dit kan een gezin zijn, waar altijd wel iemand aanwezig is, een andere kat of een hond. Een SomAby heeft vanwege zijn actieve en nieuwsgierige aard meerdere kamers nodig waar hij/zij in en uit kan lopen. Helemaal perfect zou het zijn als hij in een beschermde situatie naar buiten kan (buitenren, afgeschermde tuin of balkon). Net als voor andere katten geldt ook voor hun dat ze de gelegenheid moeten hebben om hun nagels te kunnen scherpen (krabpaal), voldoende speelgoed (pennen, propjes papier en oude sokken zijn erg in trek) en plekken waar ze zich ongestoord kunnen terugtrekken.

Mits de SomAby een goede verzorging, een veilig tehuis en gezelschap geboden krijgt is hij/zij een vreugde voor elke kattenliefhebber. Het is een vriend voor het leven die geregeld op schoot kruipt, heerlijk kan spinnen en royaal is met het geven van kopjes (denk om je koffie..). In droevige tijden is hij/zij een grote troost en in goed tijden een bron van inspiratie, levensvreugde en pret.

Het bovenstaande beschrijft onze dame wel aardig, maar hier en daar wijkt ze af. Zo is ze bijvoorbeeld niet slank. Drie jaar geleden was ze dat nog wel, maar na een verhuizing is ze flink aangekomen. We dachten eerst dat het voornamelijk lag aan het feit dat ze de trap mistte. Datt zal ook zeker meegespeeld hebben, maar de dierenarts dacht ook dat het kwam door de pil die ze al die jaren al slikt. Een dieet van droogvoer zorgde er wel voor dat ze niet meer aankwam, maar dunner werd ze ook niet zichtbaar.

Toen we vorig jaar weer gingen verhuizen maakte ik me wel zorgen. Als de verhuizing de aanleiding was geweest voor de eerste groeistuip, dan kon deze ook wel eens heel slecht voor haar zijn. We hebben dan ook alles gedaan om haar te ontzien, maar het bleef een feit dat ze opgesloten moest blijven tijdens het inladen (in de badkamer) en dan in een kleine mand in de auto en daarna weer opgesloten tijdens het uitladen (weer in de badkamer.) De dag van de verhuizing vond ze dan ook echt niet leuk.

Minder erg dan de eerste keer was de verandering van huisgenoten. De poes is met mijn man meegekomen. Hij kent haar al vanaf kitten. In de jaren voor de verhuizing is ze mij wel gaan waarderen. Vooral als ik uitgebreid met draadjes zat te spelen. Zo moet het er tenminste voor haar uitgezien hebben, ik zelf vond dat ik zat te breien of haken.

Na de opening van de badkamerdeur is mevrouw heel rustig het huis gaan verkennen. De trap zag er eng uit, maar al snel kwam ze naar beneden, heel voorzichtig. Het huis werd duidelijk direct goedgekeurd. Al na een paar dagen was ze de koningin in dit paleis, en dat blijft zo.
Ze is nog steeds geen slanke kat, maar de trap heeft haar duidelijk goed gedaan. Daarbij komt dat ze van de pil af is en een jeweetwel poes. De operatie was zwaar, we hadden echt medelijden met haar. Maar het is allemaal heel goed gekomen, en ze is slanker dan in lange tijd en ze speelt weer graag op de trap. Dat ze daarbij ook elke avond blikvoer eist is alweer vanzelfsprekend. Ze kan het wel hebben ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.