zondag, september 18, 2011

Verhuizing

Vanmorgen zag ik mama egel lopen met een jong in haar bek. Ze kwam een buurkat tegen, maar ze had er geen kind aan. De buurkat sprong met een kreetje weg, die zal zich wel geprikt hebben. Mama liep met haar kindje het nest voorbij richting andere schutting. Daar waste ze haar kindje, bleef onder de rabarber zitten en riep even richting nest. Bij het nest zagen we de 2 andere jongen zitten kijken, ze heeft dus minimaal 3 jongen. Helaas vond onze kater het ook wel interessant en de jongen vertrouwden het nog niet helemaal om langs hem heen te lopen. Ze gingen weer in het nest, dus onze kater hebben we maar even binnengehaald.

Een poos later hoorden we gefluit in de tuin van een vogel die ik niet kende. Ik had al zo'n vermoeden dat het mama egel was, en dat wisten we zeker toen de kindjes terug begonnen te fluiten. We hebben nog wel een doos met stroken krantepapier, een schoteltje egelvoer en daarboven een dakje van stenen, stoeptegels en dakpannen gemaakt, vlakbij het nest wat ze gemaakt hadden achter onze compostbak. Maar waarschijnlijk is mama aan het trekken. Dat doen egels vaak, zelfs tijdens de winterslaap. Ook beter tegen vlooien en andere parasieten natuurlijk, maar ergens geeft het toch een leeg gevoel.

Al hebben we de kindjes pas gisteren voor het eerst gezien, mama woonde al zeker een paar weken bij ons. En nu  hoogstwaarschijnlijk niet meer. Hopelijk trekt ze niet ver, en woont ze nu bij de buren. En komt ze vanavond of binnenkort nog meer eten halen, en ons van onze slakken verlossen. En heel stiekem hoop je dat ze alleen maar even uit eten is bij de buren, en vannacht gewoon weer in onze tuin komt eten en slapen

Straks halen we een paar zakken blad in het bos, dan kan ze die ook gebruiken als isolatie in haar nest. En we bouwen een egelnest voor de winter, het is alleen nog even zoeken naar een  goede kist. Piepschuim voor op de bodem hebben we wel, doosjes en de rest van het materiaal ook. Ik ben er helemaal van ondersteboven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.