maandag, mei 16, 2011

Vissoep en eikenbladsla.

Edit: Herpublicatie van mei 2006. Een of andere idiote organistatie legt een claim op mijn eigen foto's. Ga ik nog wel eens werk van maken, maar voorlopig dan maar zonder foto's. Gelukkig staan ze in een gesloten photobucket-album, dus ik ga maar eens uitzoeken wat ik terug kan claimen.

De tuin staat er mooi bij na 2 dagen wieden en opruimen, dus het wordt tijd om eens te kijken wat er al te eten valt. Dat is niet zo veel voor eind mei, alles is 4 weken later dan normaal of zelfs nog later. De peulen en bonen zijn net opnieuw gezaaid, die hebben het niet goed gedaan in de kou. Maar de kruiden doen het eigenlijk best, de tuinbonen en de sla ook. Er staat overal lekkere spontaan opgekomen koriander (dat wieden we niet) en de wilde rucola is ook spontaan opnieuw opgekomen en heeft uitgezaaid. Net als de rode eikenbladsla, daar hebben we al heel wat stekjes van uitgeplant en de eerste zijn plukbaar. Tijd om ervan te eten dus, met 2 lekkere recepten.

Geïmproviseerde vissoep.

200 gram koolvisfilet of kabeljauwfilet.
150 gram gemengde zeevruchten (die zo lekker is in paella)
handjevol koriander
2 winterwortels (ca. 400 gram)
groente naar keuze, in mijn geval morgen
een paar stukjes asperge
een paar plakjes courgette
een rode paprika
visbouillon (van blokjes of potje of zelfgemaakt)

Zet lekker de vis in de bouillon op het vuur en voeg de grove stukken wortel toe. Kook een paar minuten tot de vis gaar is en de wortel niet meer superhard. Voeg koriander toe, kruiden, zout en peper naar smaak en de helft van de andere groente. Laat de pan totaal afkoelen en de smaken lekker intrekken, bij voorkeur een hele nacht. Breng de soep weer aan de kook, voeg de rest van de groente toe en de zeevruchten. Leg in de kom of op het bord nog een takje verse koriander op de soep. Heel lekker met wat zelfgemaakte ciabatta (of afbakbroodjes.)

Sla erbij van eikenbladsla, rucola en botersla met een gekookt eitje en een dressing van olijfolie, citroensap, peper en kruiden (staat al een paar dagen te trekken) uitje uit eigen tuin erdoor snipperen en ik heb 1 van de lekkerste voorjaarsmaaltijden die ik ken, zeker als de zon schijnt.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.