zondag, juni 06, 2010

Groentedagen

Vijf jaar geleden wipten wij tegels en stenen uit onze voortuin die echt helemaal uit bestraat was. Vijf jaar geleden braken we een krakkemikkig illegaal drinkhok in de tuin af en we egaliseerden de betonnen vloer. We knapten de garage ernaast op, verfden de wanden wit en we plaatsten een nieuwe kas tussen garage en schuur. Het kleine stukje gras in de achtertuin werd omgespit, al het zevenblad heel erg grondig verwijderd, we plaatsten schotten in de grond bij de grens met de buren en er werden nog meer tegels en straatstenen gewipt. En toen hadden we een voortuin met sierbloemen, een achtertuin met moestuin en een kas voor zaaigoed.

Het klinkt simpeler dan het was, en zo kort samengevat klinkt het alsof het helemaal geen werk was. Maar het was erg veel werk en het is nog steeds best wel veel werk. Maar het is liefdewerk. In de loop der jaren is er nog een barbecue bij gemetseld, de straat nog maar eens verlegd, de border naast de moestuin en het terras aangepakt, een carport geplaatst, een schutting geplaatst etc. Bergen werk, allemaal voor onze tuin. Maar het is dan ook onze grote hobby. Werken in de tuin, genieten van je bloemetjes en plukken van je eigen groente is heerlijk.

En ook 1 van onze grote hobby’s is het bezoeken van tuincentra, kwekerijen en beurzen. Vijf jaar geleden zijn we voor het eerst naar de Groninger Groentedagen geweest in Eenrum en dat is ons zo goed bevallen dat we daarna elk jaar geweest zijn. Gisteren was dus ons lustrum. Dit jaar zijn we voor het eerst met een boodschappenlijstje naar die open dag geweest en daar hebben we ons keurig aan gehouden. Elk jaar vinden we wel een bijzondere bonensoort en dit jaar was dat het Hemelvaartsboontje. Dat hebben we dus nu in onze moestuin staan.

In de voortuin was ook plek en daar staan nu een nieuwe paarsrode Astrantia, een blauwe hoge (vaste plant) Lobelia, en een donkerbladige Oenothera. En Zeeuwse knoop, een Klokje en een Teunisbloem met donkere bladen en roze bloemen in gewoon Nederlands. Erg mooi en een welkome aanvulling voor onze tuin. Ik ben gek op donkerbladige bloemen, dus daar staan er meer van in onze tuin. En verder is hij te klein voor 1 thema, dus er staat zoveel mogelijk wat bloeit en zoveel mogelijk wat het hele jaar door zorgt voor bloemen. En veel donker blad dus ;-)

Tot slot hebben we Gerrit (de zee) nog even gedag gezwaaid en op de heenweg een bijzonder kerkje bezocht. Maar daar gaan we als het goed is volgende week zondag weer heen, dus dan volgt dat verhaal. En we hebben de foto’s nog:

Gezicht in de tuin van de kwekerij. Richting huis (noord)en richting bankje en sloot (zuid)De bloemen die te koop staan, per kleur op alfabet dus redelijk makkelijk te zoeken. Vaste planten bij elkaar, schaduwplanten (onder) bij elkaar waaronder de hosta's en verder nog een hoek voor de eenjarigen, de dahlia's en de rozen.


In de tuin allemaal mooie details als prachtige grote papavers, een vijver vol kikkers (en watersalamanders) en vrij rondscharrelende kipjes.


Gerrit, oftewel de waddenzee, gezien vanaf de dijk bij het militaire terrein bij Lauwersoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.