woensdag, augustus 05, 2009

Verliefd (1)

Kaapstad was koud voor ons. Je weet dat het hier zomer is en daar winter, je houdt het weer bij via www.weeronline.nl en toch voelt het koud. Het was er 13 graden en het regende met wind uit het zuiden. Die wind kwam van de pool en dus was het koud. Het was even wennen om alles om te draaien. Het verkeer rijdt er links en dus moet je anders kijken bij het oversteken van de straat. De zon staat in het Noorden, de kou komt uit het Zuiden, maar West en Oost zijn wel hetzelfde. En ik was moe na uren in het vliegtuig en ik was koud.

De reis verliep bijna vlekkeloos. Bijna, want er waren wat haken en ogen en heel vervelende mensen op Heathrow. Maar goed, we werden opgewacht in Kaapstad, in een shuttle met 6 Belgen en naar het hotel in hartje stad gebracht. En dan heb je geen last van jetlag en als je gedoucht hebt en schone kleren aan, dan wil je eigenlijk de stad ook wel zien. Op het plein waar het hotel stond zagen we het kantoor van de reisorganisatie al, dus zoeken naar een taxi voor de volgende ochtend hoefde niet. We konden de stad verkennen en hebben dat ook gedaan.

Niet naar de tafelberg, want dat lag gehuld in een deken van wolken. Niet alleen heb je dan geen uitzicht, het is ook gevaarlijk daarboven. Maar Kaapstad is meer dan de tafelberg, het is ook een bruisende grote stad met markten en een parlementsgebouw en een kathedraal (waar Tutu aartsbisschop was) en natuurlijk een heel mooi fort. Het Kasteel de Goede Hoop, het fort van Jan van Riebeeck. Dat hebben we bezichtigd onder een versgekochte paraplu, en lekker gedwaald door de straatjes van Kaapstad, en lekker gegeten in het hotel.

We snapten wel wat die Hollanders daar deden in de 17e eeuw. Het lijkt er op thuis namelijk. Of op zijn minst op Engeland of Portugal. Groen, met een gematigd klimaat, met uitstekende mogelijkheden om gewassen te verbouwen. Er woonden wel mensen maar die maakten geen intensief gebruik van het land zoals we dat in Europa gewend waren. En er bleek nog uitstekend handel te drijven te zijn met de bosjesmensen die er wel woonden. Ik zou er best kunnen wennen denk ik, maar ik zou Kaapstad nog graag eens zien in voorjaar of zomer. Maar ondanks de regen snapte ik best dat dit een land is om spontaan verliefd op te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.