zaterdag, maart 14, 2009

Stripmuseum

Vrijdag de dertiende hebben we maar overgeslagen. Twee keer achter elkaar is wel wat veel van het goede. Eigenlijk was het best een fijne dag, de eerste lentedag dat het fijn was buiten te zijn. Je zag het overal in de buurt, mensen gingen in de tuin aan het werk. Wij ook trouwens. Er is al zoveel veranderd in en rond dit huis, maar het terras ligt er nog zo bij als we heb vonden 4 jaar geleden. En dat is niet onverdeeld fraai: de bestrate delen zijn mooi maar de tegels liggen er niet goed meer in en een grote tegel is kapot. Tussen achterdeur, barbecue en schutting mag er best iets veranderen.

Het helpt al wel dat de grote klikos onder de carport staan tegenwoordig, met onze tuinstoelen. Maar als we de grote tegels creatief hergebruiken, met wat grind ernaast en wat kleine steentjes ertussen moet het terras aangenamer worden. Een beetje extra zand eronder om de boel mooi waterpas te krijgen en zonder veel kosten kan het nog jaren mee. Naast de schuttingdeur ligt een verhoogde border, en die gaan we iets verbreden en verkorten. Daarvoor gebruiken we dezelfde stoepband die er nu staat ook opnieuw, met een meter of 2 extra erbij. Dan wordt het pad naar garage en schuur wel wat smaller, maar dat kan makkelijk. Een auto wordt daar toch nooit meer gestald en voor de fiets heb je niet zoveel ruimte nodig.

Uit de border hebben we al wat planten gered. De rozemarijn en wat oregano en een stokroos die het wel naar zijn zin heeft. En een aantal aardbeiplantjes. Uitlopers van de gewone soorten, te herkennen aan het grote blad. We hebben ook bosaardbeitjes, maar die zijn zo sterk en overheersend dat ze de anderen verdringen. En ze zijn wel lekker, maar niet zo lekker als de gewone. Hopelijk hebben we goed gesorteerd, staan er nu allemaal goede stekken in de grote ton, en komen er straks 12 nieuwe plantjes van 3 soorten in de verbrede border. Die staan al in de kas, ze zien er gezond uit. Eigenlijk moest er ook nog wat oud blad uit de voortuin, maar na het verplanten en steentjes rooien waren onze ruggen wel moe. Het voorjaar is laat en de bollen komen toch wel door het blad heen op, dus het kan nog wel een paar dagen wachten.

Het zou een kort blogje worden, maar dat lukt niet meer. Ik moet ook nog vertellen dat ik weer verslaafd ben aan het kijken naar webcams nu alle vogels weer nesten bouwen en beginnen te broeden. Mijn twee favorieten zijn 8 nesten van de Vogelbescherming op Beleefdelente en een aantal kasten van de Werkgroep Slechtvalk Nederland. De overlap zit hem in de beelden uit de Mortel, die dit jaar gelukkig weer streaming te volgen zijn. Dat heb ik vorig jaar toch wel gemist. Ik volg het nest en pa slechtvalk al sinds 2005 toen er voor het eerst online te zien was hoe twee kuikens opgroeiden tot flinke dames en uitvlogen. In 2006 was het nest zeer succesvol met 4 kuikens, 2 wijfjes en 2 tersels.

In 2007 volgde een groot drama toen er met 3 kuikens in het nest een groot gevecht kwam en een ander wijfje won. Na de dood van het zwakste kuiken ging het toch goed met de andere twee omdat pa ze bleef voeren. Het nieuwe jonge wijfje ging uiteindelijk helpen en de 2 kuikens vlogen ongeringd uit, geslacht dus onbekend. 2008 was ook een succes voor het nieuwe jonge sterke prachtwijf en haar excellente jager, maar dat heb ik niet zo intensief beleefd vanwege het ontbreken van live beelden. Het was meteen een succes, er werden weer 4 jongen opgevoed en geringd, opnieuw 2 om 2 tersels en wijfjes. Dat is gewoon goed voor een eerste nest, maar eerlijk gezegd is mevrouw ook wel heel groot en sterk, dus ze kan wel wat aan. En nu is het nog wachten op het eerste ei. Elders is er al wel succes, in Amsterdam liggen al 4 eieren in een nest en in Eemsmond is er ook al een ei. Maar de leg kan beginnen in heel Maart, dus er is nog tijd genoeg.

En dan was er nog het Stripmuseum waar we vandaag geweest zijn. Voor de opening van de tentoonstelling Beestjes. Beregezellig, erg leuk om weer eens in Stad te zijn, een fijne markt ook. Maar dat verslag houdt u te goed. Of ik natuurlijk. Het is maar hoe je dit blog bekijkt. Er is nog genoeg te melden voor een nieuwe euro in het spaarpotje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.