donderdag, maart 19, 2009

Geld

De belastingaangifte is de deur uit, op de post. De elektronische post welteverstaan, want papieren aangiftes zijn niets voor mij. Zelfs mijn vader van 76 laat zijn aangifte lekker elektronisch opsturen, met behulp van iemand van de ouderenbond. Dat kost 10 euro en dat is geen geld voor zoveel werk en hulp. Lang leve die vrijwilligers. Mijn eigen aangifte viel een beetje tegen, ondanks hoge aftrekposten verwachten we niet teveel terug. Dat heeft allerlei ingewikkelde oorzaken, en misschien komt het geld nog wel eens in de toekomst, maar dit jaar grijpen we er naast.

Het geld dat je via de belasting terugkrijgt op rente voor je eigen huis kun je het best ook maar investeren in onderhoud van dat huis. Na jarenlang huren is het nog steeds wennen om alles zelf te moeten betalen. Het houdt de kosten wel wat in toom, maar het blijft even slikken als je daadwerkelijk in de bouwmarkt afrekent. Gisteren zand en tegels besteld, dat wordt dan 124 euro. Vandaag nog wat tuingrond, beton en een coating voor de buitenmuur en hup; weer 100 euro armer. Nog een potje beits voor de schutting bij een andere bouwmarkt en dat is nog lang niet het eind.

De garage moet aan een kant weer in de beits, het dakje van de gezamenlijke schuur moet nog gerepareerd en er zullen vast nog wel wat kosten komen bij het opnieuw aanleggen van het terras. Hier en daar moet de buitenboel een likje verf en de hal moet zeker eens in de verf, met wat houtwerk binnen. Toch zijn dat allemaal geen echt grote uitgaven en laten we eerlijk zijn; een deel daarvan zou je ook hebben als huurder. Een huis goed onderhouden heeft veel voordelen; de verkoopwaarde blijft hoger en je woont er zelf ook prettiger. Bovendien spaar je nogal wat op grote kosten door het onderhoud bij te houden. Af en toe verf is veel goedkoper dan af en toe nieuwe kozijnen bijvoorbeeld.

Het mooie weer heeft ons in ieder geval naar buiten gelokt, de schuttingbeits is meteen goed gebruikt en we hebben zelfs thee zitten drinken in het zonnetje. De kruiwagen is ook weer eens goed gebruikt, een paar pakken scherp zand en wat tuinaarde til je niet even van de auto naar achteren. De nieuwe schutting van vorig jaar heeft de winter prima overleefd en zorgt ervoor dat de tuin er al een stuk netter uitziet.

Dat maakt geldelijk vooral verschil zodra je je eigen huis te koop zet. Kijkers trekken zo 10.000 euro van de vraagprijs af als het huis er bij aankomst onverzorgd uit ziet. Echt slimme kijkers willen vooral weten hoe het met structureel onderhoud zit; of dak en kozijnen vervangen moeten worden bijvoorbeeld. Maar heel veel mensen haken af bij een slordig verzorgd huis of erg afwijkende kleuren.

Ons huis staat niet te koop hoor, maar het kan sneller gaan dan je denkt. En we hebben natuurlijk altijd nog een ideaal woonhuis in ons hoofd en we willen hier niet tot in het oneindige blijven wonen. Eerst een nieuwe baan, dat wel, maar vervolgens staat een jaar later verhuizen ook weer op het lijstje. Met die stok achter de deur houden we het onderhoud dus helemaal goed op peil. Maar ook omdat we hier best lekker wonen, en omdat het echt ons huis is houden we het bij. Dus dit weekend doen we weer rug en buikspieroefeningen in de tuin. Waarom zou je naar de sportschool gaan als je een eigen huis hebt?Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.