woensdag, januari 14, 2009

Voorjaarsbloemen

De tuin staat aardig vol. Dat hebben we knap gedaan in 3 jaren. De tuin was verdeeld in twee vlakken toen we het huis kochten: Voor lagen waaltjes, achter waaltjes, tegels en gras. Er was niets aan gedaan, haast niets wat bloeide en het getuigde van grote treurigheid. Wat er wel was: een pergola zonder begroeiing, met bolletjes kerstverlichting. En een afdakje met een koelkast voor bier, gekleurde lampjes en een dartboard. Alles voor de moderne tokkie zullen we maar zeggen.

Het gras is ondertussen compleet verbannen uit de tuin, alleen een heel klein polletje ten bate van de haarballen van de kat mag blijven staan. Verder zijn beide tuinen een bron van grote vreugde. Voor staan sierplanten en een enkel eetbaar gewas, achter is een moestuin met hier en daar een bloem. Mooi, eetbaar, lekker, genieten van het werk en van het uitzicht. Maar eigenlijk wel vol.

Vorig jaar in het tuincentrum wou ik dus ook langs de bollen lopen zonder te kopen. Nou ja, misschien een sneeuwklokje kan er nog bij. Of wat sierui als het mooi is, die komen niet zo vroeg boven de grond. De trommelstokjes doen het niet zo goed meer, er mag wel wat vervanging in.

Het eind van het liedje was dat ik toch thuiskwam met van alles: hyacint, narcis, krokus, tulp en sneeuwklokje. Maar nu niet voor in de tuin, maar voor in bakjes voor in huis. Het is wel wat veel geworden, maar alles is in potjes gestopt om direct na de kerst vrolijke kleuren in huis te brengen. En dat is gelukt. Vlak voor de vorst vonden we onder de te snoeien struiken nog een pot met narcissen en tulpjes, helemaal vergeten dat die er ook nog was.

Ondertussen zijn de narcissen al uitgebloeid, en bloeien de eerste bewust geplante bollen. Vier van de 5 hyacinten bloeien, in 2 potjes. Volstrekt willekeurig geplant blijkt het ene potje alleen paars-blauwe te bevatten, het andere potje een witte en nummer 5 moet nog gaan bloeien maar lijkt ook licht van kleur te worden. Ik vond het te mooi om over te slaan, zoveel vreugd beleven we van het uiterlijk en de geur van die bloemen. En de bollen gaan daarna toch gewoon de tuin in, er is altijd nog wel ergens een plaatsje waar ze aan kunnen sterken voor volgend jaar.

Er staan ook al krokussen binnen, en sneeuwklokjes, maar die moeten nog gaan bloeien. De andere bakjes staan in de kas, om langzamer wakker te worden. Gezien de prijskaartjes op de bakjes bloemen was het een goeie zet om zelf potjes te vullen. Het goedkoopste bakje kostte €6,95 en er stonden zelfs bakjes van rond de €25! Dat wordt nog wel wat goedkoper als er meer bloemen met minder stookkosten boven komen, maar ik vond het stiekem wel leuk dat ik nu ook al bloemen op tafel heb. En voor nog geen €10 blijft dat ook de komende weken nog wel even zo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.