zaterdag, januari 10, 2009

2x Drentsche Aa

Gisteren liepen we bij de voorde bij Papenvoort, een rondje wat we wel vaker maken. Het viel ons op dat het struikgewas langs het pad ernaartoe goed gesnoeid was, en dat had een reden. Het pad naar de voorde is flink aangepast, met nieuwe hekken en overstapjes, 4 nieuwe. De 2 oude hadden ze nu wel weg kunnen halen, die hebben geen echte functie meer. De nieuwe staan langs koeiepaden, de koeien kunnen niet meer door de voorde en er is een brugje gebouwd. Wel mooi en effectief, maar ook wel wat veel van het goede. Voor mensen die niet zo goed klimmen is het nu bijkans onmogelijk om nog te komen kijken.

Er zat een witte reiger bij de voorde, een enorm exemplaar.Misschien een grote zilverreiger, wellicht een blauwe reiger met een genetische afwijking. Even verderop zat een winterkoninkje ons weg te schelden. "Van mijn terrein lummels, wegwezen!" En dat lukte; wij zijn doorgelopen. Ondanks het sombere weer was het een leuke wandeling, langs het Rolderdiep. Het water was alleen ijsvrij door de beweging, langs de oevers en zodra het ook maar even stilstond lag overal ijs.

Vandaag hebben we een ander stuk Drentsche Aa verkend, vlakbij Ekehaar. Van het sluisje waar we in de zomer vaak komen tot de N33. Daar kun je onderdoor, wat een lange wandeling stukken aangenamer maakt. Weer zagen we de witte reiger, we nemen aan dat het dezelfde is. Weer winterkoninkjes, zeker meer dan 1. roodborstjes, een stelletje. Kramsvogels en koperwieken en eenden en nog meer fraais.

Vlak voor zonsondergang kwam er een groepje ganzen overvliegen met een wat vreemd klagelijk geluid. Tenminste; ik dacht eerst dat het ganzen waren, maar het waren kraanvogels. Heel bijzonder om die te horen en te zien, 12 stuks in een mooie V-formatie. Het was toch al een verrassend mooie wandeling, met een groepje reeen die een paar keer langs kwamen rennen. Met vistrappen en veel hoogteverschil en veel meer om te zien dan de kaart doet vermoeden.In de boom naast de auto zat een groepje puttertjes te kwetteren en op de terugweg vloog er een enorme zwerm spreeuwen over de weg. Op de ijsbaan was het nog een drukte van belang, het zag er gezellig uit. Ik ben niet zo’n wintermens, voor mij mag het altijd zomer zijn. Maar als het dan winter is, dan is dit wel een prachtige winter. Beter dan een kwakkelwinter, als het voelt als 6 maanden herfst met veel regen. Dan maar sneeuw en ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.