vrijdag, december 12, 2008

Freeplayenergy

Er staat hier in huis een vat klaar om naar de kelder te gaan. Een waterdicht vaatje van 20 liter met een noodpakket erin. Maar om zo'n noodpakket samen te stellen moet je even nadenken en even op zoek. Ik verwacht niet direct een orkaan hier, maar wat maatregelen tegen noodgevallen kunnen geen kwaad. Ik heb altijd pleisters in huis maar niet direct rollen verband. Paracetamol voor een paar dagen, geen ziekenhuisapotheek.

Omdat ik op het platteland opgegroeid ben heb ik geleerd om eten voor meer dan 1 dag in huis te hebben. De noodvoorraad wordt vooral aangesproken bij ziekte en een enkele keer bij drukte. Wel handig om altijd binnen een paar minuten spaghetti met rode saus en tonijn op tafel te kunnen zetten, of kapucijners met spek en uien. Geen culinaire hoogstandjes, maar degelijk en gezond eten voor minstens een week staat er wel in de kelder. Ook al wonen we op loopafstand van 2 supermarkten.

Het vat staat klaar, maar nu zijn we bezig met de inhoud. Waxinelichtjes met watervaste lucifers, dat hoort er volgens ons in. Een isolatiedeken en een klein verbandtrommeltje. Een radio en een lampje zonder batterijen, en wat druivesuiker. Een paar gereedschapjes of zo'n tang met van alles zoals je ze tegenwoordig kunt kopen. En een fluitje met kompas.

Gisteren bij Bever vonden we een radio met zwengel en nog een lampje ook. Bovendien zit er een NiMH batterij in die oplaadbaar is en lang meegaat en bovenop een zonnecel waarmee de batterij opgeladen kan worden. Het is een prachtig apparaatje, klein met LED voorop. Heel handig voor ons noodpakket dus, maar ook voor vakantie en precies wat we zochten. Vandaag wou ik de verpakking weggooien, maar opeens viel me op wie de leverancier was.

Freeplayenergy richt zich op het ondersteunen van vrouwen, wezen en kwetsbare kinderen in met name Africa. Zonder het ons te realiseren steunt de aanschaf van ons radiotje mensen die het heel goed kunnen gebruiken. Ze doen van alles, met name zorgen dat mensen zichzelf kunnen helpen. Aids en hiv hebben keihard toegeslagen op het continent, en mensen worden hard teruggeworpen op zichzelf. Bestaande familiebanden en dorpsstructuren worden ondermijnd door die vreselijke ziekte. Veel kinderen zijn wees en evenzovele zijn ziek vanaf hun geboorte. Andes dan in andere continenten schaamt met zich er niet voor in Afrika, maar het leven wordt opgepakt en verder geleefd. Hoe verschillend alle culturen ook zijn; de dood is meer onderdeel van het leven dan in onze Nederlandse cultuur.

Ik vind het stiekem erg leuk dat ons radiotje goed doet. Waarschijnlijk hebben we 2 radio's gekocht, 1 voor ons, 1 voor een vrouw of kind. Misschien wordt ons 'schaduwradiotje' geruild voor een wapen, misschien krijgt een kind het mee om schoolwerk te kunnen doen in zijn afgelegen dorpje. Het kleine zwarte lampradiotje hier is me in ieder geval enorm dierbaar geworden door die wetenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw bericht achter, maar hou het vrolijk.